Smak mięty to wręcz kwintesencja lata – lekki, świeży i orzeźwiający. Poza swoimi walorami smakowymi jest często wykorzystywana ze względu na właściwości zdrowotne. Jak działa mięta pieprzowa?
poprawia procesy trawienia łagodzi niestrawność i bóle brzucha, szczególnie po posiłkach zapobiega wzdęciom posiada właściwości przeciwbakteryjne Jak stosować miętę?
Herbata z mięty pieprzowej: 1 płaską łyżeczkę zalać 250 ml gorącej wody o temperaturze 90 – 100 °C. Parzyć przez 10 – 15 min.
Mięta pieprzowa – przeciwwskazania:
Osoby chore na kamicę żółciową Osoby uczulone na miętę lub mentol Kobiety w ciąży
Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogą jednak stanowić podstawy do jakichkoliwek roszczeń.