Pobierz w pełnej wielkości
CENY
Ceny widoczne po zalogowaniu. ZALOGUJ SIĘ
OZNACZENIA I LOGISTYKA
Kod kreskowy
5904933512102
Masa netto (kg)
0,400
OPIS
Miód faceliowy wytwarzany jest z facelii błękitnej (Phacelia tanacetifolia Benth) – jednorocznej rośliny siewnej wywodzącej się z Kalifornii, lecz uprawianej też w innych rejonach świata, między innymi w Polsce. Facelia zaliczana jest do rodziny ogórecznikowatych. Charakteryzuje się silnym zapachem.
ma nietypową, jasnokremową barwę, niekiedy wręcz białą. Jego konsystencja, podobnie jak w przypadku produktu wytwarzanego z nektaru lipy, jest mazista. Mimo iż kwiat facelii wydziela silną woń, sam miód nie należy do silnie zapachowych.

Jeśli chodzi o chemiczne właściwości miodu faceliowego, w jego składzie znajdują się:

cukry proste: glukoza i fruktoza, które łącznie stanowią przeszło 70 procent zawartości;
cukry złożone, zwłaszcza dekstryny;
białka, zwłaszcza prolina;
enzymy: oksydaza glukozowa, diastaza, inwertaza;
olejki eteryczne;
kwasy organiczne, w tym jabłkowy i mlekowy;
drożdże i pleśnie;
składniki mineralne, takie jak potas, wapń, sód, żelazo, miedź;
witaminy C i B;
SKŁADNIKI
miód pszczeli
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
PRODUKTY PODOBNE
SZCZEGÓŁY PRODUKTU
Orientacyjny termin przydatności: 2026-12-31
Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogą jednak stanowić podstawy do jakichkoliwek roszczeń.
© SolEx B2B