Miód spadziowy ze spadzi iglastej BIO z mazurskiej pasieki ekologicznej oczarowuje żywicznym aromatem i łagodnym, niezbyt słodkim smakiem. Jest niezwykle cenny i często nazywany królem miodów.
Kolor ma ciemny, często z odcieniem zielonkawym. Jest to rosa miodowa, którą pszczoły zbierają na igłach świerków, sosen czy modrzewi, następnie zanoszą do ula gdzie dodają enzymy i przerabiają na miód.
Stosowany jest na dolegliwości dróg oddechowych, działa antyseptyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne. Spożywanie tego gatunku miodu także dobroczynnie wpływa na serce i układ krwionośny poprzez działanie przeciwmiażdżycowe. Miód spadziowy polecany jest również na schorzenia stawów i układu nerwowego, w przypadku obniżonej odporności organizmu.
Ma działanie odtruwające i dlatego zalecany jest osobom pracującym w warunkach szkodliwych, przy produkcji toksycznych substancji oraz osobom po kuracjach silnymi lekami, np. leki sterydowe, przeciwnowotworowe.