Musztarda świetnie smakuje jako dodatek do kanapek z domowymi pastami warzywnymi. Możecie je zapakować na weekendowy piknik na łonie natury.
Specyficzny smak gorczycy oraz lecznicze właściwości zawdzięczamy zawartej w niej substancji aktywnej – synapinie. Gorczyca występuje w kilku odmianach – najostrzejszą z nich jest sarepska, najłagodniejsza zaś biała.
Biała gorczyca skutecznie leczy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, dzięki obecności olejów i synapiny wzmaga produkcję kwasów żołądkowych i leczy głównie niestrawność, zaparcia oraz stany zapalne żołądka i jelit. W musztardzie, opartej na gorczycy z upraw ekologicznych, znajdziemy również dobrze przyswajalny wapń, magnez oraz witaminę B. Ponadto nasionka gorczycy są pomocne w leczeniu chorób reumatycznych, dolegliwości układu ruchu oraz, dzięki znacznej zawartości siarki, przy zatruciach wątroby.
Woda, gorczyca*, ocet zbożowy*, cukier trzcinowy*, sól morska, przyprawy*, przeciwutleniacz: kwas cytrynowy. *- surowce ekologiczne