Bazą naturalnego masła są orzeszki arachidowe bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których spożycie jest polecane w prewencji powszechnych chorób sercowo-naczyniowych. Badania wykazują, że u osób jedzących orzechy 5 razy w tygodniu ryzyko zachorowania spada o blisko 20%. Serce wspiera również potas (w 100 g orzeszków znajdziemy aż 705 mg). Pierwiastek pomaga walczyć z nadciśnieniem, które dotyka aż co trzecią osobę w Polsce, a co najgorsze – również dzieci. Udowodniono bezpośredni związek między masą ciała a ciśnieniem – im większą pacjent ma masę ciała, tym wyższe będzie miał ciśnienie tętnicze. Skutecznym orężem w walce ze zbyt wysokimi parametrami ciśnienia krwi jest redukcja masy ciała. To takie oczywiste, a jednak trudne w realizacji: masło orzechowe o wysokiej zawartości białka w tym momencie jest bardzo pomocne.
Orzeszki arachidowe 90%, emulgator: lecytyny (z soi), częściowo utwardzony tłuszcz palmow (zawartość tłuszczu trans <1%), błonnik przenny (bez glutenu), cukier, sól morska, aromat: wanilina.