Wysokiej jakości masło orzechowe bez dodatku soli, cukru oraz oleju palmowego. Dodatkowym jego atutem jest możliwość pochrupania dla zdrowia i przyjemności niepoddanych obróbce orzeszków. Masło orzechowe oprócz wysokiej zawartości błonnika pokarmowego ma także dużą ilość białka - aż 25% - a w nim dwa bardzo ważne aminokwasy: argininę i tryptofan. Arginina to aminokwas endogenny, obecny w naszym organizmie. Ale powinniśmy dostarczać go również z zewnątrz. Jest cennym budulcem mięśni. Wpływa korzystnie na pracę serca. Dla sportowców - obowiązkowy! Tryptofan natomiast trzeba zawsze dostarczać wraz z pokarmem. Jest on prekursorem serotoniny, znanej jako hormon szczęścia. A dlaczego chrupanie ma znaczenie? Instynktownie sięgamy po takie przekąski, które chrupią, gdy je spożywamy. Skąd to się bierze? Otóż uruchamiają się atawistyczne mechanizmy. W odległej przeszłości, kiedy nie było lodówek, a każdy kawałek pokarmu był cenny, chrupanie potwierdzało, że jedzenie jest świeże, a więc bezpieczne.