Wyjątkowe w smaku masło jest przekąską odpowiednią zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Orzechy nerkowca to bardzo dobra przekąska dla chorych na cukrzycę oraz osób dziedzicznie narażonych na insulinooporność. Wyciąg z nerkowców stymuluje proces wchłaniania glukozy przez komórki mięśni i poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Korzystnie wpływają na profil lipidowy i kondycję naczyń krwionośnych dzięki dużej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są bogate w potas stabilizujący ciśnienie krwi, magnez rozszerzający tętnice i witaminę K, która zapobiega zakrzepom. Dzięki dużej zawartości witamin z grupy B, a szczególnie niacyny, orzechy nerkowca korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego: pomagają się skoncentrować, uspokoić i poprawić nastrój – również ze względu na produkcję serotoniny w organizmie. Wspieranie układu nerwowego u chorych na cukrzycę jest bardzo ważne – neuropatia to najczęstsze powikłanie hiperglikemii. W kuchni wykorzystuje się nie tylko orzechy nanercza zachodniego, lecz też jabłko nanerczowe, z którego wyrabia się soki, dżemy i marmolady.
Masło z nerkowców to bardzo dobry dodatek do domowych kremów kanapkowych. Zmiksuj banana, pół awokado, dodaj łyżkę naturalnego kakao lub karobu i taką samą ilość masła z nerkowców. I gotowe!
prażone orzechy nerkowca 99%, sól morska.
Produkt może zawierać sezam, soję, orzeszki arachidowe i inne orzechy.
Olej z orzechów na powierzchni pasty jest zjawiskiem naturalnym.