Pobierz w pełnej wielkości
CENY
Ceny widoczne po zalogowaniu. ZALOGUJ SIĘ
OZNACZENIA I LOGISTYKA
Kod kreskowy
5905562255187
Masa netto (kg)
0,040
OPIS
Piołun, czyli inaczej bylica piołun (łac. Artemisia absinthium) ma długą i bogatą historię wykorzystania. Obecnie wykorzystuje się go rzadziej, ze względu na intensywny goryczkowy smak. Aktualnie do jego najważniejszych zastosowań należą:

zwiększenie apetytu
poprawa trawienia, zwiększenie wydzielania soków trawiennych
pozytywny wpływ na pracę wątroby i dróg żółciowych
wsparcie organizmu w zwalczaniu pasożytów i grzybów
Jak stosować piołun?

Herbata z piołunu. Aby uzyskać napar należy jedną płaską łyżeczkę zalać 250 ml gorącej wody o temperaturze 90 – 100°C. Parzyć przez 10 – 15 min. Piołun należy do ziół gorzkich, więc na początku można przyrządzać napój z mniejszej ilości, aby stopniowo przyzwyczaić się do jego mocnego smaku.
Nalewka z piołunu. Użyj mocnego alhoholu (40-70%). Zmieszaj go w proporcji 1:3 albo 1:5 z piołunem. Maceruj przez 2 tygodnie, przefiltruj i przelej do ciemnej butelki.
Olejek piołunowy.


Piołun – przeciwwskazania

okres ciąży i karmienia piersią
wrzody żołądka i dwunastnicy
reakcje alergiczne na piołun
nie należy podawać go dzieciom
nie należy spożywać go w zbyt dużych ilościach, ponieważ przedawkowanie objawia się podrażnieniem przewodu pokarmowego, zawrotami głowy, nudnościami, pobudzeniem psychicznym
SKŁADNIKI
bylica piołun ziele suszone 100% *

* produkt rolnictwa ekologicznego
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
PRODUKTY PODOBNE
SZCZEGÓŁY PRODUKTU
Orientacyjny termin przydatności: 2026-08-01
Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogą jednak stanowić podstawy do jakichkoliwek roszczeń.
© SolEx B2B