Piołun, czyli inaczej bylica piołun (łac. Artemisia absinthium) ma długą i bogatą historię wykorzystania. Obecnie wykorzystuje się go rzadziej, ze względu na intensywny goryczkowy smak. Aktualnie do jego najważniejszych zastosowań należą:
zwiększenie apetytu
poprawa trawienia, zwiększenie wydzielania soków trawiennych
pozytywny wpływ na pracę wątroby i dróg żółciowych
wsparcie organizmu w zwalczaniu pasożytów i grzybów
Jak stosować piołun?
Herbata z piołunu. Aby uzyskać napar należy jedną płaską łyżeczkę zalać 250 ml gorącej wody o temperaturze 90 – 100°C. Parzyć przez 10 – 15 min. Piołun należy do ziół gorzkich, więc na początku można przyrządzać napój z mniejszej ilości, aby stopniowo przyzwyczaić się do jego mocnego smaku.
Nalewka z piołunu. Użyj mocnego alhoholu (40-70%). Zmieszaj go w proporcji 1:3 albo 1:5 z piołunem. Maceruj przez 2 tygodnie, przefiltruj i przelej do ciemnej butelki.
Olejek piołunowy.
Piołun – przeciwwskazania
okres ciąży i karmienia piersią
wrzody żołądka i dwunastnicy
reakcje alergiczne na piołun
nie należy podawać go dzieciom
nie należy spożywać go w zbyt dużych ilościach, ponieważ przedawkowanie objawia się podrażnieniem przewodu pokarmowego, zawrotami głowy, nudnościami, pobudzeniem psychicznym