Pitaja, znana również jako smoczy owoc lub pitahaya, to owoc kaktusa o charakterystycznym wyglądzie i smaku. Ma owalny kształt i różową lub żółtą skórkę z charakterystycznymi wypustkami przypominającymi łuski smoka. Miąższ może być biały, różowy lub czerwony, z małymi, czarnymi nasionami.
Wygląd:
Skórka: Różowa lub żółta, pokryta wypustkami przypominającymi łuski smoka.
Miąższ: Biały, różowy lub czerwony, z licznymi małymi, czarnymi nasionami.
Kształt: Owalny, podłużny.
Smak i konsystencja:
Smak pitai jest zazwyczaj opisywany jako łagodny, lekko słodki, orzeźwiający, przypominający kiwi, gruszkę lub truskawkę.
Konsystencja miąższu jest miękka i soczysta.
Pochodzenie i uprawa:
Pochodzi z Ameryki Południowej, ale obecnie jest popularnie uprawiana w Azji.
Wartości odżywcze:
Bogata w witaminy C, B6, PP, B2, wapń, fosfor, żelazo i błonnik.
Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Niskokaloryczna.
Zastosowanie:
Można jeść na surowo, dodawać do koktajli, sałatek, deserów i innych potraw.
Dobrze komponuje się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach.
KRAJ POCHODZENIA: HISZPANIA
OPAKOWANIE ZBIORCZE: 3 KG (8-12 SZTUK)
itaja, znana również jako smoczy owoc lub pitahaya, to owoc kaktusa o charakterystycznym wyglądzie i smaku. Ma owalny kształt i różową lub żółtą skórkę z charakterystycznymi wypustkami przypominającymi łuski smoka. Miąższ może być biały, różowy lub czerwony, z małymi, czarnymi nasionami.
Wygląd:
Skórka: Różowa lub żółta, pokryta wypustkami przypominającymi łuski smoka.
Miąższ: Biały, różowy lub czerwony, z licznymi małymi, czarnymi nasionami.
Kształt: Owalny, podłużny.
Smak i konsystencja:
Smak pitai jest zazwyczaj opisywany jako łagodny, lekko słodki, orzeźwiający, przypominający kiwi, gruszkę lub truskawkę.
Konsystencja miąższu jest miękka i soczysta.
Pochodzenie i uprawa:
Pochodzi z Ameryki Południowej, ale obecnie jest popularnie uprawiana w Azji.
Wartości odżywcze:
Bogata w witaminy C, B6, PP, B2, wapń, fosfor, żelazo i błonnik.
Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Niskokaloryczna.
Zastosowanie:
Można jeść na surowo, dodawać do koktajli, sałatek, deserów i innych potraw.
Dobrze komponuje się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach.
KRAJ POCHODZENIA: HISZPANIA
OPAKOWANIE ZBIORCZE: 3 KG (8-12 SZTUK)