Cechy charakterystyczne pomidorków San Marzano:
• mają rzadko spotykany, wydłużony kształt;
• wyróżnia je trwały, specyficzny aromat bardzo długo utrzymujący się w powietrzu;
• barwa dojrzałego pomidora jest głęboka, nawet ciemno czerwona;
• miąższ wyróżnia słodki smak;
• charakteryzują się dużą odpornością na warunki atmosferyczne;
• są bardzo trudne w uprawie, wymagają dużego nasłonecznienia i żyznej gleb;
• posiadają antyoksydanty, które niwelują ryzyko zachorowania na nowotwory.
Pomidory San Marzano są szczególnie popularne we Włoszech, zwłaszcza w kuchni neapolitańskiej. Wybitne walory smakowe tych pomidorów, sprawiają, że są chętnie wykorzystywane jako sos do pizzy, dodatek do makaronów i zup.
Pomidory San Marzano często możemy spotkać także w formie przetworów. Niewielka ilość pestek i soków – tak charakterystyczna dla tej odmiany sprawia, że można je ususzyć i wykorzystać w jesiennych przetworach np. pysznych past.
OPAKOWANIE ZBIORCZE: 2 KG (UWAGA!!! POMIDORKI SĄ WYDAWANE NA OPAKOWANIA ZBIORCZE O POJEMNOŚCI 2 KG, TAKŻE BARDZO PROSIMY O ZAMAWIANIE WYŁĄCZNIE WIELOKROTNOŚCI TAKIEGO OPAKOWANIA, CZYLI: 2,4,6 KG ITD.*****)