Ruta jest jedną z pierwszych roślin, z których zaczęto pozyskiwać rutynę, czyli substancję o pozytywnym wpływie na naczynia krwionośne. Wśród zastosowań ruty wyróżnić można:
wzmocnienie i uszczelnienie naczyń krwionośnych
działanie rozkurczowe (łagodzi wzdęcia i dolegliwości menstruacyjne)
poprawę trawienia
działanie moczopędne
Jak stosować rutę?
Herbata z ruty. W celu uzyskania naparu należy jedną płaską łyżeczkę zalać 250 ml gorącej wody o temperaturze 90 – 100°C. Parzyć przez 10 – 15 min.
Dodatek do sosów sałatkowych. Szczególnie dobrze komponuje się z lekkimi, wiosennymi lub letnimi sałatkami.
Ruta – przeciwwskazania:
Ruty nie powinny spożywać kobiety w ciąży lub karmiące piersią!
Spożywana w większych ilościach w słoneczne dni może zwiększyć wrażliwość skóry na promienie słoneczne