Rzeżucha powszechnie kojarzona jest z wiosną, tradycyjnie hodowana na krótko przed Świętami Wielkanocnymi. Rzeżucha posiada ciekawy, lekko ostry smak. Jest nie tylko bardzo smaczna, stanowi wiosenną ozdobę, ale posiada też ciekawe właściwości zdrowotne. Kaloryczność rzeżuchy to około 32 kcal (w 100 g). Jeżeli chodzi o witaminy, rzeżucha zawiera witaminę A oraz C, które są cennymi dla zdrowia przeciwutleniaczami. Oprócz tego witamina A niezbędna jest w procesie widzenia, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie i wygląd skóry, natomiast witamina C odpowiada m.in. za syntezę kolagenu oraz zwiększa przyswajalność żelaza. W rzeżusze znajdziemy również witaminę K, która jest nam niezbędna w procesie tworzenia czynników krzepnięcia krwi, ma również pozytywny wpływ na mineralizację kości. Rzeżucha zawiera ponadto witaminę E, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo.
PRODUKT SEZONOWY; DOSTĘPNOŚĆ: MARZEC / KWIECIEŃ
KRAJ POCHODZENIA: NIEMCY
OPAKOWANIE ZBIORCZE: 8 SZT.